Olej konopny należy do grupy olejów roślinnych. Dzięki swoim właściwościom
i szerokiemu zastosowaniu znalazł się w czołówce olejów prozdrowotnych. Swoje cenione właściwości zawdzięcza wysokiemu nasyceniu NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, do których należą: omega-3 i omega-6. Stanowią one około 80% składu oleju konopnego.
Właściwości kwasów omega-3 i omega-6
Wiadomo już, że znaczącymi komponentami oleju konopnego są kwasy omega. Warto przyjrzeć się ich właściwościom oraz zanalizować wpływ tych kwasów na zdrowie człowieka.
Kwasy omega-3 zapobiegają pomnażaniu się tkanek nowotworowych, niwelują bóle reumatyczne, stabilizują poziom cukru we krwi, wpływają kondycję włosów, skóry i paznokci, usprawniają przepompowywanie krwi przez serce oraz wspomagają funkcjonalność naczyń krwionośnych. Natomiast kwasy omega-6 przyspieszają gojenie się ran oraz pobudzają pracę wątroby i nerek.
Olej konopny zawiera także w swoim składzie drogocenne kwasy tłuszczowe, takie jak: kwas linolowy, oleinowy i gamma-linolenowy.
Kwasy zawierają w sobie:
- Witaminę E, która odpowiada za odpowiednie funkcjonowanie kwasów omega-3, a także poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i przepływ krwi;
- Witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za pracę układu nerwowego;
- Witaminę A, która wpływa pozytywnie na ostrość widzenia, odpowiada za stan naszej skóry i wzmacnia odporność;
- Wapń, która wzmacnia zęby i cały układ kostny, zapobiegając w przyszłości osteoporozie;
- Cynk – pierwiastek niezbędny do wzmocnienia włosów i paznokci;
- Magnez – (Często wypłukiwany z organizmu poprzez spożycie nadmiernej ilości kawy). Jego optymalny poziom zapobiega skurczom mięśni i dba o dostarczanie energii do tkanek;
- Fosfor – dba o mineralizację zębów i kości oraz o należyte działanie układu nerwowego.
Zastosowanie oleju konopnego
Olej konopny stosuje się w celach zdrowotnych, kosmetycznych oraz w gastronomii.
Wzmacnia układ naczyniowo-sercowy poprzez zmniejszenie stężenia lipidów we krwi, przez co zapobiega miażdżycy i zatorom, hamując sklejanie się krwinek. Tym samym – nie powstają zakrzepy i nie zatykają się naczynia krwionośne. W przypadku układu odpornościowego olej konopny dba o odporność organizm poprzez wzmocnienie flory jelitowej. Gdy zażywamy olej konopny, układ hormonalny zyskuje, czerpiąc z kwasu gamma-linolenowego, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Olej konopny jest bogaty
w przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi nowotworów, a chlorofil skutecznie blokuje negatywne transformacje komórek zdrowych komórek w tkankę nowotworową. Oprócz skutecznego wspomagania układów ludzkiego organizmu olej konopny działa przeciwbólowo i moczopędnie.
Uroda i kosmetologia
Współcześnie, dużą wagę przywiązuje się do wyglądu zewnętrznego. Olej konopny stał się niewątpliwym sprzymierzeńcem salonów urody i sprzymierzeńcem naszej cery.
Olej konopny zawiera omawiane wcześniej kwasy. Na szczególną uwagę zasługują kwasy: linolowy i alfa-linolowy. Są to esencjonalne kwasy tłuszczowe EFA, bez których udziału, zachowanie młodej i zdrowej cera byłoby niemożliwe.
Olej konopny stymuluje naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, zmniejsza podrażnienia, niweluje ryzyko zapaleń i przebarwień. Ponadto, dba o optymalny poziom nawilżenia skóry, poprawia koloryt oraz przenika do jej głębszych warstw, intensywnie ją nawilżając i odżywiając. Leczy trądzik, łuszczycę, łojotok i egzemę. Natomiast stosowany na włosy, wzmacnia je, dodaje puszystości, blasku i zapobiega plątaniu się kosmyków, co ułatwia rozczesywanie.
Kuchnia, czyli do czego dodawać olej konopny?
W świecie kulinariów liczy się smak i zapach. Olej konopny ma oryginalny, zielony kolor i łagodny, delikatnie orzechowy posmak. Jest on niewątpliwie jednym z najlepszych
i najzdrowszych dodatków do wszelkiego rodzaju sałat, sosów i past. Wskazane jest, by stosować go na zimno, ponieważ poddany procesowi smażenia lub pieczenia, traci swoje właściwości.
Pro-wege
Olej konopny spodoba się weganom, ponieważ zawiera duże ilości białka, które jest znacznie lepiej przyswajalne przez organizm niż to, które pochodzi z soi. Warto wybierać olej certyfikowany i tłoczony na zimno.
Do czego pasuje w kuchni?
Olej konopny idealnie sprawdzi się jako dressing sałatek. Można nim polać chrupiące warzywa, połączyć z sokiem z cytryny lub musztardą, tworząc nowoczesną kompozycję smakową. Dla fanów bruschetty, olej idealnie sprawdzi się jako zamiennik oliwy z oliwek – można nim polać pieczywo lub moczyć w nim cząstki chleba. W takim wydaniu stanie się zdrowym zamiennikiem masła. Można go stosować również dla urozmaicenia smaku zup, dodawać do pesto i używać do dań gorących pod koniec gotowania, by nie wytrącić z oleju cennych składników odżywczych.
Olej konopny ma zastosowanie na płaszczyźnie medycznej, kosmetycznej i kulinarnej. Każdą z tych kategorii łączy prozdrowotne zastosowanie tego wyjątkowego oleju, który powinien stać się stałym gościem kuchennych półek, apteczek i kosmetyczek w naszych domach.